Davdison Honda Commercial Construction

Davidson Honda

“Building with Specialised Structures has really paid off. Our building has stood the test of time; it still looks modern and is in excellent condition throughout.

“What’s more, we started with a steel shed and ended up with something quite special. It just shows what can be done when you think outside of the square.”

Bruce Davidson, Davidson Honda

Project Description

Client: Davidson Honda
Location: Alexandra
Year Completed: 2000
Dimensions: 18m x 25m showroom, office & workshop building with mezzanine. Plus a lean to for storing bikes, with 18m x 6m covered wash bay and outside car parking.
Key materials: Cold rolled steel purlins, green concrete flooring, stone cladding

The challenge

Davidson Honda had an 830m² corner site in central Alexandra. They wanted a building to compliment the surrounding landscape, maximise the profile of their business and cover all the practical needs of a motorcycle dealer.

They wanted a showroom, three administration offices, a sales office, parts counter and workshop out back. There was also requirement for a wash down area and external car parking.

Our approach

Construction NZ

Discover

We met with the business owners, Bruce and Jo Davidson, to discuss their needs. They had a concept of what they wanted in terms of style and general layout.

Specific design features included:
green flooring
stone cladding on the exterior
feature areas made out of recycled mud bricks for display bikes
walkways within the show rooms to be demarcated
interior walls to be lined with recycled 2” fence droppers
the counter area to be a feature

Design

Our design included the complete layout of the 830m² section, utilising every inch of space.

We suggested taking the roof higher to incorporate a mezzanine floor for storage and to give the building more profile.

Other design features included laying down green concrete to get the green floors, cutting grooves in the floor to create tiled effect walkways within the showroom and lining the counter area with zincalume.

The washdown area meant a certain area of the section had to be allocated to the sumps because these could not be located under the building.

We also suggested cold rolled steel purlins instead of timber. At the time it was 30% cheaper, as well as quicker to erect.

Build

We managed the project from concept to completion. There were a few complications, like mixing the concrete to get a consistent green colour, as well as sinking chambers and sumps for the washdown area. However, the build was completed on time and on budget.

The result

“Our building was exactly to the letter of what we wanted” says Bruce. “And we were pretty fussy on details like the external cladding and the outside landscaping.

“At the time, a cold rolled steel building was a new concept for commercial buildings. We were guided by Noel and his construction company crew and they were excellent. There were no hiccups during the build and we’ve had no hiccups in the sixteen years since.

“Adding a mezzanine floor future-proofed the building for us – it can even be extended if we need more space.

“What’s more, we started with a steel shed and ended up with something quite special. It just shows what can be done when you think outside of the square.”